Petitie tegen slechte arbeidsomstandigheden Inburgeringsdocenten

30 mei 2017 -

Twee NT2docenten doen in Trouw hun beklag over de slechte betaling en slechte werkomstandigheden van NT2-docenten in de Inburgering (vrije markt!) en vragen om meer bemoeienis van de overheid om het werk van NT2-doceten te verbeteren. 


Ook zij bieden een petitie aan (Petities.nl)

Via deze link is de petitie rechtstreeks te bereiken. Hieronder het commentaar van het bestuur van de BVNT2 en de tekst van de petitie.

Opnieuw een petitie over Inburgering; wat de BVNT2 ervan vindt...

Twee gedreven NT2-docenten hebben een ingezonden brief naar Dagblad Trouw gestuurd en op Petities.nl een petitie geplaatst met de oproep om die te ondertekenen. De petitionarissen raken een aantal kwesties aan die ook voor de BVNT2 al lange tijd reden voor zorg en afkeur zijn. 

Met name de slechte betaling van veel NT2-docenten, de slechte secundaire arbeidsvoorwaarden en een vaak op allerlei punten  tekort schietende werkomgeving, staan kwalitatief goed NT2-onderwijs in de weg. Al de genoemde elementen staan in ons Handvest Kwaliteitszorg (zie website BVNT2) en zijn geregeld onderdeel van overleg met het ministerie of van correspondentie met TweedeKamer-leden geweest. Wij hebben de PvdA-fractie eerder al opgeroepen om nu echt eens een verbetering van tarieven  te bepleiten bij de eigen minister. We hebben ook  namens de BVNT2 in interviews met dagblad- en radiojournalisten voor die kwesties aandacht gevraagd. Als het zo is dat de huidige minister zich niet geroepen voelt de gevraagde verbeteringen in het systeem aan te brengen, laten we dan hopen dat de volgende regering dat wel gaat doen. De petitie en alle publicitaire aandacht komt dan nu op een goed moment.

Het bestuur van de BVNT2


De petitie

Wij

zijn een aantal docenten NT2 en Inburgering, verenigd in het Comité NT2 en medestanders,

 constateren

 • dat de arbeidsomstandigheden van docenten in de inburgering belabberd zijn.
 • In 2007 werd de marktwerking in de inburgering ingevoerd. Vanaf dat moment werden de cursussen niet meer verzorgd door de ROC’s, maar door commerciële aanbieders die als paddenstoelen uit de grond schoten.
 • Docenten vielen vanaf dat moment niet meer onder de onderwijscao. Sterker: zij vallen onder geen enkele cao. 
 • Gevolg is dat onze arbeidsomstandigheden fors verslechterd zijn. Docenten werken veelvuldig met oproepcontracten; er is sprake van onderbetaling, overvolle klassen met veel verschillende niveaus en intimidatie van werkgevers bij kritiek.
 • Ook voor de cursisten is dit geen vruchtbare leeromgeving.

 en verzoeken

 1. vaste contracten met goede arbeidsvoorwaarden; 
 2. mogelijkheden voor teambuilding;
 3. geen verschillende niveaus in één klas;
 4. betere faciliteiten;
 5. ondernemingsraden;
 6. toezicht door de Onderwijsinspectie;
 7. een einde aan de angstcultuur;
 8. randvoorwaarden voor goede arbeidsomstandigheden opgenomen in het inburgeringsbeleid.Relevante nieuwsartikelen

Laatste 5 nieuwsartikelen

Reacties

3 reactiesU bent niet ingelogd
Door: Eeke RiegenDatum: 5 juni 2017 (10:26)
De link naar de petitie werkt helaas niet.

Door: Marianne BaumanDatum: 6 juni 2017 (16:40)
Het probleem is opgelost. Inmiddels doet de link het.

Door: Marianne BaumanDatum: 6 juni 2017 (16:44)
Naar aanleiding van de petitie en het artikel in Trouw heeft Jasper van Dijk (SP), lid van de vaste kamercommissie SZW, schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher.