Docenten Inburgering bieden petitie voor betere arbeidsomstandigheden aan bij Tweede Kamer

20 september 2017 - Het Comité NT2 heeft onder de titel  Op de bres voor een volwaardige inburgering op 12 september jl. een petitie aangeboden bij de Tweede Kamer. In de petitie wordt de politiek opgeroepen  een aantal randvoorwaarden voor betere arbeidsomstandigheden op te nemen in het Inburgeringsbeleid.
Hieronder het hele verslag  van het Comité van deze gebeurtenis

'Op de bres voor een volwaardige inburgering

Docenten Inburgering bieden petitie aan

Op 12 september hebben wij, het Comité NT2, de Tweede Kamer onze petitie aangeboden, waarmee we de politiek oproepen een aantal randvoorwaarden voor betere arbeidsomstandigheden op te nemen in het Inburgeringsbeleid.
Dit deden we in het gebouw van de Tweede Kamer, in de Statenpassage. Hierbij was een divers gezelschap van kamerleden aanwezig: Linda Voortman (GL), Achraf Bouali (D66), Gijs van Dijk (PvdA), Malik Azmani (VVD), Harry van der Molen (CDA) en Jasper van Dijk (SP). Allen lid (of plaatsvervangend lid) van de vaste kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We overhandigden de petitie aan Sophie Hermans (VVD) die de voorzitter van deze commissie verving. Zo waren we even daadwerkelijk onderdeel van het democratisch proces.
Vooraf aan de overhandiging kregen we de gelegenheid nogmaals onze petitie en de daarin genoemde eisen toe te lichten in een korte toespraak: goede arbeidsvoorwaarden, weg van de 0-uren- en jaarcontracten, betere faciliteiten op de leslocaties, ondernemingsraden, een salaris volgens een cao, toezicht op de kwaliteit van de lessen en de locaties, geen verschillende niveaus in dezelfde groep en geen intimidatie door werkgevers bij kritiek. Daar gaat het ons om. Dit zou dan moesten worden opgenomen in het Inburgeringsbeleid.
Bovenal, zo legden we uit, willen we dat wij als docenten inburgering serieus genomen worden. We willen dat ons beroep een volwaardig beroep wordt. We spreken hiervoor de Tweede Kamer aan, omdat dit de plek is waar de beslissingen worden genomen. Dat leren we tenslotte ook onze cursisten, de inburgeraars.
Na afloop van de overhandiging konden we nog met de kamerleden persoonlijk praten, zaken toelichten en hun vragen beantwoorden.
Inmiddels ontvingen we, op 13 september, een mail van de Commissie SZW, waarin werd toegezegd dat de commissie heeft besloten om onze arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, te agenderen voor een algemeen overleg over inburgering en integratie. Dit algemeen overleg zal worden gepland na het aantreden van een nieuw kabinet, met een nieuwe minister SZW.
Wij zullen hierbij dan zeker aanwezig zijn. We zullen ons natuurlijk ook beraden op mogelijke verdere activiteiten om aandacht te blijven vragen voor onze rechtspositie. Ons doel: een beter Inburgeringsbeleid.

Namens het Comité NT2
Daniëlle Robben
Marianne Bauman'

Relevante nieuwsartikelen

Laatste 5 nieuwsartikelen

Reacties

1 reactieU bent niet ingelogd
Door: Bertho SmitDatum: 17 oktober 2017 (11:07)
En wat is het standpunt van de BVNT2? Is het een idee dat jullie richtlijnen gaan vaststellen voor goede contracten en goede uurtarieven (ZZP of payroll)? Dat zouden jullie leden wel prettig vinden, denk ik...